Aţi omorât vreodată vreo furnică?
este posibil să regretaţi dacă la măcel au asistat surate d-ale micuţei insecte.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că furnicile care fac parte dintr-o colonie ţin minte imaginea duşmanului după miros.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că furnicile care fac parte dintr-o colonie ţin minte imaginea duşmanului după miros.
De exemplu, atunci când o furnică se luptă cu alta, cele două fac schimb de miros. Astfel, acestea se ţin minte şi după ce mirosul duşmanului este împărtăşit în propria colonie, într-un viitor atac, cele două se vor recunoaşte.
Furnicile sunt insecte sociale care trăiesc în colonii (mușuroaie) de până la mai multe milioane de indivizi, având o organizare a coloniilor foarte avansată pentru lumea animalelor. Fac parte din familia Formicidae, care, împreună cu familiile înrudite ale viespilor și albinelor, aparținordinului Hymenoptera. Indivizii se împart în femele subfertile sau uneori sterile (lucrătoare), masculi fertili (trântori) și femele fertile (denumitemătci sau regine).
Fie că este vorba de colonii mici sau mari, furnicile își împart sarcinile de lucru dinăuntrul coloniei, cum sunt săpatul tunelelor, creșterea vlăstarelor, colectarea hranei și depunerea ouălelor. Această diviziune a muncii înseamnă că fiecare furnică este specializată, îndeplinind unele, dar nu toate diversele sarcini necesare vieții coloniei.
Unele specii de furnici folosesc sunetele pentru a comunica alarma. Unele furnici produc sunete prin stridulație, folosind segmentele gasterului și mandibulele. Furnicile dulgher își bat ritmic capetele de podeaua camerelor, iar furnicile tăietoare de frunze emit sunete ascuțite dacă cuibul lor se surpă. Partenerele de cuib urmează aceste sunete pentru a găsi și salva furnicile căzute în cursă.
Anumite furnici împrăștie așa-numiții feromoni de urmărire pe pământ pentru a-și ghida semenii spre mâncare, locuri care necesită apărare sau noi locuri pentru cuib. Furnicile dispuse în șiruri lungi urmează aceste semnale. La speciile care se hrănesc în grup, cea care găsește hrana face o urmă pe drumul înapoi spre colonie, aceasta fiind urmată de alte furnici care o întăresc când se întorc cu hrana în colonie. Când mâncarea se termină, nu mai sunt lăsate urme de furnicile care se întorc și mirosul dispare cu timpul. etc...
story-by bmj 23
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu